Followers

Friday, December 30, 2011

31 Disember dan 1 Januari.

Assalamualaikum.


Most of bloggers + facebookers tulis entry atau update status pasal tahun baru, kenangan 2011, azam tahun baru dan sebagainya yang berkaitan dengan yang baru-baru lah termasuklah awek baru. Ahaks ! * abaikan ayat tunggang langgang nieh *




Hari ni 31 Disember merupakan hari terakhir dalam tahun 2011 bersamaan dengan birthday abah aku yang ke 51. Abah lahir betul-betul hujung tahun thats why maintain muda walaupun umur dah setengah abad. Ehh, betul ke abad ? Ke dekad ? Ahh, ghasak laa.



Happy birthday abah ! Orang doakan abah dikurniakan kehidupan yang selesa, umur yang panjang dan rezeki yang secukupnya. Abah bahagia kami sekeluarga pun turut bahagia. Thanks for being a lovely father and ketua keluarga yang baik.



Mengenai abah pulak, dia jarang marah kami. Mudah tersenyum and yang paling syok dia raja lawak tahu ! Selalu buat lawak even kami tengah serius, itulah abah kami. Dia rajin melayan anak-anak dan isteri. Kalau mak cakap nak pergi mana-mana dia akan bawak bila ada masa yang terluang.



Abah juga seorang yang workaholic. Pergi kerja pukul 7 pagi balik pukul 5 walaupun waktu kerja habis pukul 3. My father seems like a busiest man in a world. Kebajikan pekerja bawahan dia pun dia jaga. Mungkin abah tak berapa garang di tempat kerja sebab tu kadang-kadang ada yang ambik kesempatan.



Tadi lepas habis maharaja lawak mega kami sekeluarga nyanyikan abah lagu birthday and sampaikan kad ucapan kat dia. Abah senyum je memanjang. Best tak dapat anak macam kitorang ? * masuk bakul angkat sendiri nampak *









1.1.2012 pulak genap setahun arwah tokki ( ayah kepada abah aku ) pergi menghadap Ilahi. Masih teringat saat arwah dikebumikan, suasana memang pilu. Tapi syukur sebab arwah pergi dengan sangat tenang dan dalam keadaan tersenyum. Semoga arwah ditempatkan di kalangan orang beriman. Al-Fatihah.



Kbai.

Tuesday, December 27, 2011

Cuti-cuti Malaysia : Melaka !

Assalamualaikum. Hello peeps !



My family and I went to Melaka last Sunday. So this entry should be updated yesterday tapi aku malas tahu ! Haha, entry kali ni penuh dengan gambar. Enjoy reading okay !



Pagi-pagi lagi dalam pukul 7.30 ma dah ketuk pintu bilik. Actually aku baru nak pejam mata time tu. Memang lemah la nak bangun tapi aku gagahkan jugak kaki untuk melangkah. After siap semuanya dalam pukul 9.00 naik kereta and bertolak. Singgah makan dulu kat bandar and abah pulak menyelenggarakan kereta. Betul ke aku eja tu ?






Kami sampai Melaka pukul 12 lebih. Ma ajak lepak kat Bandar Hilir je sebab kat situ best. Baru ni ma pergi kursus thats why dia tahu best. Tapi korang tahu tak, dua jam lebih kami pusing-pusing Melaka mencari Bandar Hilir. Puas follow signboard tapi sesat. Last-last abah tanya sorang pakcik ni and dia petakan kat kami.



Dah jumpa jalan yang betul tu traffic jam pulak. Sabar jela. Dengan bas, motor, kereta and orang ramai lagi. Tension la berjam-jam terkepit dalam kereta. Last-last sampai jugak kat Bandar Hilir ! First memang cari tandas. Masuk je tandas awam punyalah panjang kena beratur. Then ma ajak pergi makan dulu. Perut pun dah lapar gile !



Kitorang jalan kaki pergi Melaka Megamall and makan kat food court dalam tu. Dah siap kitorang snap-snap pulak kat bangunan sepanjang perjalanan kitorang nak ke Kota A' Famosa. Jalan kaki tu babe ! Tak lah jauh sangat.












Lepas berposing sakan kitorang naik river cruise pulak. Part ni paling best kot ! Even beratur punyalah panjang tapi tak terasa lama pon. Pemandangan tepi-tepi sungai tu sangat cantik. Kan best kalau pergi dengan pakwe. Haha.























Lepas naik river cruise tu hari pon dah petang. So kitorang cepat-cepat menuju ke muzium kapal pulak. Takde ape yang best sangat pon kat dalam tu. Lagipun aku pernah dah masuk, so kinda boring sikit lah. Perut aku pulak tetiba memulas. Aku jalan asyik pegang perut sebab memang rasa lain macam sangat ! Haha.









Lepas lepak kat muzium kapal lokasi seterusnya ialah menara Taming Sari. Memang panjang la beratur nak beli tiket an. Dari petang sampai malam duduk beratur barulah sampai turn kitorang naik. Tinggi woo ! Serius gayat.













Dah selesai melepas kejakunan naik mende alah ni kitorang pon balik. Nak keluar dari bandar tu jam jugak. Tapi aku tidur je. Sedar-sedar time nak berhenti makan. Alhamdulillah, kitorang selamat sampai rumah pukul 1 lebih. Penat tapi happy. Next time ajak ma pergi Langkawi pulak :D



Cuti sekolah dah nak habis ke haaaaa ?

Friday, December 23, 2011

Dapat jumpa Maher Zain lahh !

Hello people ! Assalamualaikum.



Kenal Maher Zain tak ? If tak kenal pergi terjun KB Mall sekarang. Actually aku penat sangat hari ni. Penat gila-gila, serius ni. Aku bukanlah berkebun mahupun menternak tapi aku tetap penat. Semalam tidur lewat dan tadi terbangun awal pulak. Pukul 11 lebih aku dah terjaga kesejukan. Then pukul 2 lebih member call ajak pergi hospital Temerloh.



Aku pun ngorat abah. Yela, nak pinjam kereta. Haha. Abah memang sporting sedunia so dia let go kereta kancil, memang selalu aku guna kereta tu la. Then hujan lebat, risau la nak bawak sebab kereta tu takde aircond. Aku dah gundah gulana ni.



Ehem, aku try-try la mintak kereta wira kot-kot dia bagi. Yes, dia bagi ! Then Mira datang rumah aku. Dia la drivernya sebab kitorang yang lain takde lesen lagi. Before this Mira selalu bawak auto, kereta kancil yang biasa kitorang bawak pon auto. Tapi kereta wira abah manual. Mira pon tabah jela nak bawak kan.



Depan rumah aku tu pun dah dua tiga kali enjin mati. Tapi aku suruh Mira tenang and dia bawak jugak. Paling lucu kat trafic light. Tapi taknak cerita. Korang gelak jela okay. Pergi hospital pon tengok pakwe one of my friend. Alolo, shooo sweet ! Rasa nak lempang-lempang je tengok ke'sweet'an diorang.



Tak lama tu ada patient baru sampai. Aku tengok jela, sekali mat saleh ! Puihh, handsome. Nama dia kan Wikus. Dah lah tak pandai cakap Melayu. Yang dia tahu saya suka ini je. Sedih tengok dia macam nak menangis je. Takde orang lawat dia. Nurse tu cakap ayah dia cikgu. Aku cerita kat ma aku then ma cakap sekarang kan cikgu bahasa Inggeris ada yang di import dari luar negara. Tapi Wikus tu macam Maher Zain. Aku tak habis-habis nyanyi lagu InsyaAllah, InsyaAllah~ Umur dia baru 19 tapi badan tough giloo ! Biasa la mat saleh kan.



Time nak balik tu singgah la Petronas nak tuang minyak. Semua buat muka poyo sebab kena layan diri. Kitorang ni lima-lima orang gegurl. Mana la pandai. Dengan muka tak malu mintak tolong la kat abang sebelah tu. Bagus rakyat Malaysia ni, ada lagi yang prihatinnya :)





Korang kena trolled ke ? Hee, takkan.




Kbai !

Monday, December 12, 2011

Doakan saya kuat supaya tiada lagi airmata yang jatuh. Huh !

.



Assalamualaikum. Hello Earthlings !



Malam ni sedih sangat-sangat. Ya Allah, kenapa aku tak kuat macam orang lain ? I'm trying so hard to be strong. Dah cuba yakinkan hati bahawa aku ni seorang yang kuat. Aku tak boleh nanges. But hakikatnya ? Aku nanges jugak. Ahhh, benci keadaan macam ni.



Dulu dia ajar aku erti pengorbanan. Aku sendiri tak pasti sama ada aku boleh berkorban atau tak. Tapi I make a move. Aku cuba berkorban demi dia. Tapi aku sedih bila pengorbanan aku tak dihargai. Dah lah janji tak ditepati, lepas tu buat macam takde apa yang berlaku. Perit dalam hati ni Tuhan je tau.



Sorry la, aku dah heartless. Since kita pon memang tak contact dah kan ? Mungkin ni cara terbaik untuk masing-masing perbetulkan diri. Aku tak nak lah bertepuk sebelah tangan. Aku dah pernah cakap lepaskan aku kalau dah tak sayang kan. Aku harap kau bijak dalam buat keputusan.






Mata bengkak because I'm hurt ;'(



Kbai !

One True Love.

.



Assalamualaikum.



Hello earthlings ! Sory I'm rarely update. No reason for that. Haha. Actually tengah nanges ni. * eh, perlu ke mention kat sini ? * Dont get me wrong. Nanges bukan sebab jatuh tangga or what tapi sebab tengok cerita One True Love ni. Serious sedih. Nak-nak lagi aku suka pelakon tu. * tepuk tangan sikit *.



Joy dan Migs


Aku minat diorang since tengok Marimar. Alahaii, sweet je tengok. Rasanya diorang memang couple kat luar. Haha, orang minat lelaki korea aku bantai minat Philipine. Ehh, suka hati laa. Korang tengok tak cerita ni ? Nanti selalu-selalu lah jenguk Astro Citra yep. Rasanya ada ulang banyak kali.



Cerita ni mengisahkan Migs dan Joy. Diorang ni just get married dan selang sehari lepas perkahwinan dia kot Migs eksiden. Dia eksiden lepas balik beli bunga untuk suprisekan dekat Joy, but tak sempat. After dia sedar dari pembedahan dia hilang ingatan. Tapi yang peliknya Migs lupa perkara yang baru berlaku dalam hidup dia.



Migs ingat family and Bella, bekas kekasihnya. Semenjak dari tu, hubungan Migs dan Joy huru-hara sebab Migs percaya yang dia masih cintakan Bella plus dia lupa siapa Joy tu. Bapak sedih time Migs nak tinggalkan Joy. Ayat yang buat aku tacing bila Migs cakap kat Joy '' we need space ''. Berderai habis airmata Joy. Mana tak nya, usia perkahwinan diorang setahun jagung lagi dah dilanda dugaan macam tu.



Migs keluar dari rumah and stay with Bella. Then Joy datang merayu dekat Bella supaya pulangkan balik Migs. Part ni pun sedih jugak. Bella tetap keras hati tak nak pulangkan Migs sebab Bella masih sayangkan Migs. Lepas tu Joy disahkan mengandung. Ahh, tak larat dah nak cerita sambil menanges. Hehe.



Sebenarnya ade sebab lain jugak kenapa aku beria menanges. Tapi takpe lah, biar aku pendam je supaya takde hati yang terluka. Serious dah penat dengan semua ni. Tiba masanya aku tumpukan perhatian pada pelajaran. And aku nak luangkan masa sebaiknya dengan family. 



* Emo sikit * Kbai !

Monday, December 5, 2011

Kesumbatan di rumah sendiri.

.



Assalamualaikum.



I wonder if people look at me and think '' I wish I was pretty like her '', because that was I think when I look at everyone else ;D



Hello people ! How's your holiday ? I'm sure you're happy enough right ? Nampaknya aku jela yang terlantar sakit * sediakan tisu cepat *. Hari ni Alhamdulillah I feel better than before. Cuma tak berselera nak makan je.



Bangun tidur almost 3 p.m then menghadap nasi lemak, memang tak selera lah kan. Tutup tudung saji, masuk bilik online lagi bagus ! Ma abah balik kerja pukul 5 baru aku terkedek-kedek cari towel nak pergi mandi. Haishh, bertuah punya budak.



So now dah pukul 8.50 p.m, perut pun dah memulas sebab lapar. Yela, whole day tak makan kan. Jap lagi nak pergi geledah dapur la. Kot-kot ada rezeki yang nak disumbat dalam perut ni. Sabar ye my tummy dummy. Okay guys, I'll update later keyh. Takmo rindu-rindu kita tau. * bajet ada orang nak baca je blog kau *



Sunday, December 4, 2011

Beyond the tough time.

.



Assalamualaikum.



Lama kan kita tak update ? Rindu kita tak ? Sorry laa, kita bukan sengaja tinggalkan awak semua. * eceh *. As u all know aku dijangkiti * serius * demam campak. Saat orang lain menikmati holiday break dengan riang ria bersama Cornflakes, aku hanya terlantar di katil menahan kesakitan. * music please *.



Adik-adik aku semua dah start galak sebab diorang kena awal, so habis pun awal lah kan. Yang peliknye adik aku yang merantau kat Terengganu tu pun kena. Ma cakap tu menandakan korang ni sehati sejiwa. Bukan sehati berdansa tau ! Hekhekhek.



So aktiviti harian aku baring ngadap lappy jela. Line internet dua tiga hari ni memang buat aku tacing. Kejap access kejap tak. Jiran sebelah nak curi line wifi rumah aku pun mesti stress kalau line berterusan macam ni. Haha !



Abah pulak tak habis-habis paksa aku pergi klinik. Taktik paling berkesan mengelak pergi klinik aku duduk terperap dalam bilik. Dah nak dekat maghrib baru aku keluar. Belah malam abah memang takde masa sebab busy dengan kerja dia. So korang yang liat macam aku ni, why dont you try this ? Haha !



Selama lebih kurang seminggu ni jugak la I've lost my appetite. Okay I'm serious la ! Memang takde nafsu kalau tengok makanan. Tak percaya you can ask my mom. Abah pulak selalu suruh minum air kelapa. Euww. Kalau air kelapa yang dah modified jadi jus tu boleh la aku telan. Kalau tak nak air kelapa dia suruh minum 100 plus. Lagi la aku tak suka ! Ada rasa ke minum air 100 plus tu ? Aku rasa tawar je.



Tiap malam pulak aku tak boleh nak tidur. Lepas tu badan asyik gatal-gatal je. Asal gatal je aku sapu la krim. Memang bertempek aku dengan krim tu. Dah rasa mcam pakai bedak sejuk. Almost 6 a.m baru la rasa mengantuk tu datang. Kadang-kadang aku tak tidur langsung. Sedih kan ? Kalau dah memalam tak dapat tidur aku pusing satu rumah then nanges --'.



Alhamdulillah, now dah melepasi saat-saat yang sukar tu. Walaupun sakitnya tu masih ada, tapi tak seteruk masa mula-mula kena dulu. And I'm grateful because sakit ni penghapus dosa kecil right ? So aku terima dengan hati yang redha :)


Before terlupa, Hello December ! I'm not expecting too much from you babe but please be nice to me ! You're the last month in 2011. Give me a good memories to be remembered !



SINGLE OHSEMMM, MAYBE ?.
 
Atas