Skip to main content

Secrets...

Assalamualaikum,

Salam Sejahtera,




The Good Vibe - Inspirational Picture Quotes



Kalau soalan macam ni ditanya kat engkorang, agaknya engkorang jujur ke tidak? Aku yakin dengan seyakinnya bahawa setiap dari kita ni pernah pecahkan rahsia sama ada dengan SENGAJA atau TAK SENGAJA. Well kalau tak sengaja tu masih boleh dimaafkan, yelah mulut manusia ni kalau diberi bercakap memang takde hentinya. Tapi menjadi masalahnya bila kau dengan sengaja pecahkan rahsia yang diamanahkan. Menyimpan rahsia itu perlu konsisten. Bukan harini simpan, esok tahan, tapi lusa dah mula cerita kat orang lain sedikit demi sedikit hingga perkara tersebut bukan rahsia lagi.



Bila tak konsisten......



A : Blaa blaa blaaa. Engko janji pegang rahsia ni sampai bila-bila. Jangan bagitau sesiapa pon okay.
B : Kita kan bff, rahsia engko rahsia aku dan aku akan simpan kemas.



Keesokan harinya.....



B : Weyhh, engko nak tahu satu rahsia tak pasal A? Tapi jangan bagitahu orang lain sebab ni adalah rahsia.
C : Apa? Okay janji pecat diperut je. Takkan engko tak percaya aku.



Dan begitulah seterusnya. Akhirnya rahsia bukan lagi rahsia, malah dari sehari ke sehari semakin ramai yang tahu rahsia kita. Jadi kesimpulannya aku nak bagi pesanan penaja kat pemberi dan juga penerima rahsia. Pesanan penaja ni free je jangan risau.



Kepada si pemberi rahsia : Yee, kenkadang tak semua masalah kita boleh tanggung sensorang. Ada masa nak diluahkan... Cari la kawan engko yang palinggggg jujur, amanah dan yg engko percaya. Paling tidak, keluarga. Aku yakin keluarga contohnya mak ayah akan pegang rahsia engko tu dgn baik dan support engko dari belakang. Kalau rahsia yang manusia tak boleh simpa, engko mengadu la kat Tuhan, nescaya Tuhan sebaik-baik penyimpan rahsia. Dia takkan bukak aib engko...


Kepada si penerima rahsia : Once engko dipercayai, jangan hancurkan kepercayaan orang terhadap diri engko. 


Dah... Tu je nak bebel. Baiii.


Comments

Popular posts from this blog

5 month

Thank you for staying even if you had so many reason to leave. You're my best friend my crying buddy and my Mr. Fix (you can handle my thunderstorm very well) I love you from the first day we met until now.

Majlis Anugerah Kecemerlangan PMR, SPM, STPM (DRB Hicom) - Part 2

Assalamualaikum.



Mana yang tak baca lagi part 1, click sini ye Part 1.



Sabtu 18 Mei 2013



Pagi tu aku bangun awal dengan jayanya, walaupun bengkek sikit sebab dalam rumah anjang tu memang takde line phone. Bangun je kena tunggu turn nak guna bilik air kat bawah tu, masing-masing malas nak guna bilik air atas.



Then dah bersiap cecomel tu maka haruslah bersarapan pula. Anjang belikan nasi lemak sambal kerang dan sotong. Serius memang sedap ! Sambal dia tak pedas langsung. Sesuai dimakan seisi keluarga, since anak-anak anjang semua kecik-kecik lagi. Memang tak makan pedas kan. Lagipon diorang semua dah bertahun-tahun kat London, ade la dalam 7-8 tahun stay sana. Lagilah tak tahan pedasnya.




Dalam pukul 8 pagi tu bertolak, dan ngam ngam sampai kat wisma DRB Hicom tu pukul 8:30 pagi, waktu pendaftaran. Punyalah ramai manusia. Maklumlah, DRB Hicom ade lebih kurang 30 anak syarikat. Dan anugerah ni untuk pelajar PMR, SPM dan STPM untuk semua anak kakitangan under syarikat DRB Hicom.



Jom layan g…

Another beautiful month with you

Ada harinya kita ngam, kita sekepala.. gurau kasar macam mana pon tak sentap, takde yg take it seriously.. Ada hari yg belum bukak mulut lagi dah mula terasa, berperang sampai habis peluru reload balik 14 kali.. Ada hari saya api, awak air.. Ada hari bila awak api, saya simbah awak dgn berbaldi-baldi air.. Dah faham A to Z perangai awak yg complicated, begitu juga sebaliknya.. Awak pon mula faham ragam saya yg kadang tak logik, merajuk tanpa sebab.. Happy 4 month sayang ! Thanks for everything, thanks accept me for who i am.. saya tak perlu risau bila dgn awak, saya tak perlu pakai topeng utk sembunyikan siapa diri saya yg sebenar.. this sounds soooo cheesy, but ILOVEYOU !! Kau yang terakhir.. namun masih yang pertama.