Skip to main content

You dont know what u have, till its gone.

hai



Assalamualaikum and hye all ! Malam ni tetiba rasa nak menaip pulak. Dah lama aku tak update kan ? Actually busy sebab baru ni balik kampung , wedding my father's cousin. Yang tu aku story later la, gambar belum upload lagi. Okayy, back to the topic !

YOU DONT KNOW WHAT YOU HAVE , TILL ITS GONE !


Amacam , makan dalam tak ? Haha ! So ini lah yg nak aku bebelkan ni. Korang jangan tidur sudah lah, aku cepuk kang . Sebelum tu make sure korang paham dulu maksud quotes ni. Apa ? Tak paham ? Jangan tipu la. Aku tau korang semua memang terror bahasa2 asing ni kan. Tehee~


Memang ni lah sifat manusia kan, termasuklah aku. Kita takkan sedar apa yg kita ada sehinggalah kita kehilangannya. Kita rasa yg ditangan orang lain tu semuanya indah, tapi kita tak sedar apa yg kita ada. Dalam konteks menghargai ni tak semestinya bagi pasangan yg bercinta je. Menghargai diri sendiri. keluarga, kawan dan sebagainya.




Kadang2 ada sesetengah manusia ni dia nak orang menghargai dia tapi dia tak pandai menghargai orang lain. Golongan macam ni lah yg selalu kena sepak dengan aku '' nampok benor nipunye '' So, kalau kita nak dihargai belajarlah menghargai dulu yerkk !




Now, aku tengah dalam proses belajar menghargai si dia. Dah banyak sangat yg dia lakukan untuk aku. Tapi aku ni bukan lah jenis yg pandai nak meluahkan. Aku harap dia faham and bagi aku masa nak perbaiki diri sendiri. Yang penting aku memang sayang dia !







TIPS MENGHARGAI PASANGAN




  1. LUANGKAN MASA BERSAMA - ni kalau pasangan korang datuk/datin memang susah la kan. Cari masa yang betul2 sesuai then keluar together. But please, bila dah keluar tu tumpukan sepenuh perhatian kat pasangan kita. Jangan time tu la ada kerjanya, jawab call la and macam2. So make sure korang betul2 free baru keluar :)
  2. INGAT TARIKH2 PENTING - tarikh penting dalam hubungan korang apa? So kena la ingat. Baru la pasangan kita rasa yg korang betul2 ambik berat. Dah ingat tu jangan lupa wish pulak :)
  3. BELIKAN HADIAH - ni sambungan dari nombor 2 tadi. Lumrah manusia yg memang sukakan hadiah. Contohnya birthday korang, tak terasa ke kalau pasangan korang langsung tak berikan hadiah? paling kurang korang akan rasa nak merajuk. Jangan tipu kata takde langsung. Hadiah tak perlu lah sebesar2 atau semahal2 nya. Janji tangan yg menghulur tu ikhlas. Ni kalau beli hadiah mahal2, poket pon dah kering, korang ikhlas ke time nak hulur hadiah tu? Haha, jawab dalam hati jela.
  4. TERIMA KELEBIHAN DAN KEKURANGAN PASANGAN - ni paling penting kot. Terima la baik buruknya pasangan kita. Dah tu yg kita pilih ye dakk? Tapi sebenarnya tiada manusia yg sempurna :)
  5. SALING MEMUJI - ni pun memang sifat manusia suka akan pujian. So sehari tu jangan lupa memuji pasangan kita. Tapi jangan sampai dia riak pulak. Puji biar ikhlas okayyy !


Comments

Popular posts from this blog

5 month

Thank you for staying even if you had so many reason to leave. You're my best friend my crying buddy and my Mr. Fix (you can handle my thunderstorm very well) I love you from the first day we met until now.

Majlis Anugerah Kecemerlangan PMR, SPM, STPM (DRB Hicom) - Part 2

Assalamualaikum.



Mana yang tak baca lagi part 1, click sini ye Part 1.



Sabtu 18 Mei 2013



Pagi tu aku bangun awal dengan jayanya, walaupun bengkek sikit sebab dalam rumah anjang tu memang takde line phone. Bangun je kena tunggu turn nak guna bilik air kat bawah tu, masing-masing malas nak guna bilik air atas.



Then dah bersiap cecomel tu maka haruslah bersarapan pula. Anjang belikan nasi lemak sambal kerang dan sotong. Serius memang sedap ! Sambal dia tak pedas langsung. Sesuai dimakan seisi keluarga, since anak-anak anjang semua kecik-kecik lagi. Memang tak makan pedas kan. Lagipon diorang semua dah bertahun-tahun kat London, ade la dalam 7-8 tahun stay sana. Lagilah tak tahan pedasnya.




Dalam pukul 8 pagi tu bertolak, dan ngam ngam sampai kat wisma DRB Hicom tu pukul 8:30 pagi, waktu pendaftaran. Punyalah ramai manusia. Maklumlah, DRB Hicom ade lebih kurang 30 anak syarikat. Dan anugerah ni untuk pelajar PMR, SPM dan STPM untuk semua anak kakitangan under syarikat DRB Hicom.



Jom layan g…

Another beautiful month with you

Ada harinya kita ngam, kita sekepala.. gurau kasar macam mana pon tak sentap, takde yg take it seriously.. Ada hari yg belum bukak mulut lagi dah mula terasa, berperang sampai habis peluru reload balik 14 kali.. Ada hari saya api, awak air.. Ada hari bila awak api, saya simbah awak dgn berbaldi-baldi air.. Dah faham A to Z perangai awak yg complicated, begitu juga sebaliknya.. Awak pon mula faham ragam saya yg kadang tak logik, merajuk tanpa sebab.. Happy 4 month sayang ! Thanks for everything, thanks accept me for who i am.. saya tak perlu risau bila dgn awak, saya tak perlu pakai topeng utk sembunyikan siapa diri saya yg sebenar.. this sounds soooo cheesy, but ILOVEYOU !! Kau yang terakhir.. namun masih yang pertama.