Followers

Tuesday, June 7, 2011

You dont know what u have, till its gone.

hai



Assalamualaikum and hye all ! Malam ni tetiba rasa nak menaip pulak. Dah lama aku tak update kan ? Actually busy sebab baru ni balik kampung , wedding my father's cousin. Yang tu aku story later la, gambar belum upload lagi. Okayy, back to the topic !

YOU DONT KNOW WHAT YOU HAVE , TILL ITS GONE !


Amacam , makan dalam tak ? Haha ! So ini lah yg nak aku bebelkan ni. Korang jangan tidur sudah lah, aku cepuk kang . Sebelum tu make sure korang paham dulu maksud quotes ni. Apa ? Tak paham ? Jangan tipu la. Aku tau korang semua memang terror bahasa2 asing ni kan. Tehee~


Memang ni lah sifat manusia kan, termasuklah aku. Kita takkan sedar apa yg kita ada sehinggalah kita kehilangannya. Kita rasa yg ditangan orang lain tu semuanya indah, tapi kita tak sedar apa yg kita ada. Dalam konteks menghargai ni tak semestinya bagi pasangan yg bercinta je. Menghargai diri sendiri. keluarga, kawan dan sebagainya.




Kadang2 ada sesetengah manusia ni dia nak orang menghargai dia tapi dia tak pandai menghargai orang lain. Golongan macam ni lah yg selalu kena sepak dengan aku '' nampok benor nipunye '' So, kalau kita nak dihargai belajarlah menghargai dulu yerkk !




Now, aku tengah dalam proses belajar menghargai si dia. Dah banyak sangat yg dia lakukan untuk aku. Tapi aku ni bukan lah jenis yg pandai nak meluahkan. Aku harap dia faham and bagi aku masa nak perbaiki diri sendiri. Yang penting aku memang sayang dia !







TIPS MENGHARGAI PASANGAN




  1. LUANGKAN MASA BERSAMA - ni kalau pasangan korang datuk/datin memang susah la kan. Cari masa yang betul2 sesuai then keluar together. But please, bila dah keluar tu tumpukan sepenuh perhatian kat pasangan kita. Jangan time tu la ada kerjanya, jawab call la and macam2. So make sure korang betul2 free baru keluar :)
  2. INGAT TARIKH2 PENTING - tarikh penting dalam hubungan korang apa? So kena la ingat. Baru la pasangan kita rasa yg korang betul2 ambik berat. Dah ingat tu jangan lupa wish pulak :)
  3. BELIKAN HADIAH - ni sambungan dari nombor 2 tadi. Lumrah manusia yg memang sukakan hadiah. Contohnya birthday korang, tak terasa ke kalau pasangan korang langsung tak berikan hadiah? paling kurang korang akan rasa nak merajuk. Jangan tipu kata takde langsung. Hadiah tak perlu lah sebesar2 atau semahal2 nya. Janji tangan yg menghulur tu ikhlas. Ni kalau beli hadiah mahal2, poket pon dah kering, korang ikhlas ke time nak hulur hadiah tu? Haha, jawab dalam hati jela.
  4. TERIMA KELEBIHAN DAN KEKURANGAN PASANGAN - ni paling penting kot. Terima la baik buruknya pasangan kita. Dah tu yg kita pilih ye dakk? Tapi sebenarnya tiada manusia yg sempurna :)
  5. SALING MEMUJI - ni pun memang sifat manusia suka akan pujian. So sehari tu jangan lupa memuji pasangan kita. Tapi jangan sampai dia riak pulak. Puji biar ikhlas okayyy !


No comments:

SINGLE OHSEMMM, MAYBE ?.
 
Atas