Skip to main content

Menilai seseorang. Adakah wajar atau tidak ?

Assalamualaikum.


Alhamdulillah, half out of 8 paper dah selesai. Bersyukur sangat sebab aku rasa macam boleh jawab kesemuanya. Takdelah senang sangat tapi taklah susah. Kira so so la. Tapi taktaulah pulak resultnya acane nanti. Hope meningkat dari UP1. Boleh suruh Arif belanja makan. * haha, tau makan je aku ni *


Forget about it.


I want to point out my question, adakah kita berhak menilai seseorang ? Sekarang aku nampak people easily judge another person without knowing them better. Bila kita nampak seseorang tu, kita dengan mudah menilai dari hujung rambut sampai ke jari kaki. The most funny thing is kita langsung tak kenal satu sama lain. Dengan lagaknya kita menilai yang dia tu liarlah, sombonglah, itulah, inilah. Is that affair ?


Don't judge a book by its cover. Means luaran tak semestinya sama dengan dalaman. Orang bertudung memang tak semuanya baik, tapi orang baik mesti bertudung dan menutup aurat rights ? Tapi sekarang ni kalau kita nak beli novel, the first thing yang kita buat mesti tengok cover dulu kan. Kalau cover meriah, sesuai dengan pandangan mata kita, takpon ade mamat hensem bertempek kat cover tu confirm semangat nak membeli 99.9%. Tapi kita lupa mengkaji sinopsisnya dulu.


Dapat tangkap apa yang aku cuba sampaikan ? Tak dapat pergi kejar sekarang !


Pelik aku dengan someone ni. Dulu dia pernah menyuarakan hasrat nak bertudung. From free hair tu hijab. Aku sangat kagum tu. Aku harap dia tetap dengan niat dia tu and tahan segala tohmahan atau kritikan. As I thought, memang ramai yang memuji tak kurang juga memerli. Time tu si polan ni sibuk berkempen through her status mengajak lebih ramai rakan seusianya bertudung. Ada yang jawab tak sampai seru lagi. Astaghfirullah. But now dia mula menayangkan rambutnya kembali. Macam-macam fashion lagi.


Secara tak langsung aku berfikir bukan-bukan. Memang aku buat macam-macam andaian. Jadi sekarang aku keliru, adakah wajar atau tak wajar kita menilai seseorang tu ?





Comments

Popular posts from this blog

5 month

Thank you for staying even if you had so many reason to leave. You're my best friend my crying buddy and my Mr. Fix (you can handle my thunderstorm very well) I love you from the first day we met until now.

Majlis Anugerah Kecemerlangan PMR, SPM, STPM (DRB Hicom) - Part 2

Assalamualaikum.



Mana yang tak baca lagi part 1, click sini ye Part 1.



Sabtu 18 Mei 2013



Pagi tu aku bangun awal dengan jayanya, walaupun bengkek sikit sebab dalam rumah anjang tu memang takde line phone. Bangun je kena tunggu turn nak guna bilik air kat bawah tu, masing-masing malas nak guna bilik air atas.



Then dah bersiap cecomel tu maka haruslah bersarapan pula. Anjang belikan nasi lemak sambal kerang dan sotong. Serius memang sedap ! Sambal dia tak pedas langsung. Sesuai dimakan seisi keluarga, since anak-anak anjang semua kecik-kecik lagi. Memang tak makan pedas kan. Lagipon diorang semua dah bertahun-tahun kat London, ade la dalam 7-8 tahun stay sana. Lagilah tak tahan pedasnya.




Dalam pukul 8 pagi tu bertolak, dan ngam ngam sampai kat wisma DRB Hicom tu pukul 8:30 pagi, waktu pendaftaran. Punyalah ramai manusia. Maklumlah, DRB Hicom ade lebih kurang 30 anak syarikat. Dan anugerah ni untuk pelajar PMR, SPM dan STPM untuk semua anak kakitangan under syarikat DRB Hicom.



Jom layan g…

Another beautiful month with you

Ada harinya kita ngam, kita sekepala.. gurau kasar macam mana pon tak sentap, takde yg take it seriously.. Ada hari yg belum bukak mulut lagi dah mula terasa, berperang sampai habis peluru reload balik 14 kali.. Ada hari saya api, awak air.. Ada hari bila awak api, saya simbah awak dgn berbaldi-baldi air.. Dah faham A to Z perangai awak yg complicated, begitu juga sebaliknya.. Awak pon mula faham ragam saya yg kadang tak logik, merajuk tanpa sebab.. Happy 4 month sayang ! Thanks for everything, thanks accept me for who i am.. saya tak perlu risau bila dgn awak, saya tak perlu pakai topeng utk sembunyikan siapa diri saya yg sebenar.. this sounds soooo cheesy, but ILOVEYOU !! Kau yang terakhir.. namun masih yang pertama.