Syifa
Menilai seseorang. Adakah wajar atau tidak ?
Thursday, May 17, 2012 4:17 AM | 0 Comment(s)

Assalamualaikum.


Alhamdulillah, half out of 8 paper dah selesai. Bersyukur sangat sebab aku rasa macam boleh jawab kesemuanya. Takdelah senang sangat tapi taklah susah. Kira so so la. Tapi taktaulah pulak resultnya acane nanti. Hope meningkat dari UP1. Boleh suruh Arif belanja makan. * haha, tau makan je aku ni *


Forget about it.


I want to point out my question, adakah kita berhak menilai seseorang ? Sekarang aku nampak people easily judge another person without knowing them better. Bila kita nampak seseorang tu, kita dengan mudah menilai dari hujung rambut sampai ke jari kaki. The most funny thing is kita langsung tak kenal satu sama lain. Dengan lagaknya kita menilai yang dia tu liarlah, sombonglah, itulah, inilah. Is that affair ?


Don't judge a book by its cover. Means luaran tak semestinya sama dengan dalaman. Orang bertudung memang tak semuanya baik, tapi orang baik mesti bertudung dan menutup aurat rights ? Tapi sekarang ni kalau kita nak beli novel, the first thing yang kita buat mesti tengok cover dulu kan. Kalau cover meriah, sesuai dengan pandangan mata kita, takpon ade mamat hensem bertempek kat cover tu confirm semangat nak membeli 99.9%. Tapi kita lupa mengkaji sinopsisnya dulu.


Dapat tangkap apa yang aku cuba sampaikan ? Tak dapat pergi kejar sekarang !


Pelik aku dengan someone ni. Dulu dia pernah menyuarakan hasrat nak bertudung. From free hair tu hijab. Aku sangat kagum tu. Aku harap dia tetap dengan niat dia tu and tahan segala tohmahan atau kritikan. As I thought, memang ramai yang memuji tak kurang juga memerli. Time tu si polan ni sibuk berkempen through her status mengajak lebih ramai rakan seusianya bertudung. Ada yang jawab tak sampai seru lagi. Astaghfirullah. But now dia mula menayangkan rambutnya kembali. Macam-macam fashion lagi.


Secara tak langsung aku berfikir bukan-bukan. Memang aku buat macam-macam andaian. Jadi sekarang aku keliru, adakah wajar atau tak wajar kita menilai seseorang tu ?





Labels: