Skip to main content

Posts

Showing posts from January, 2013

Anak darjah 1.

Assalamualaikum.


Hari Isnin baru ni mak ajak aku teman dia pergi sekolah adik, alaa ambik duit bantuan persekolahan RM100 tu la. Kalau ikutkan aku tersangatlah malas nak celik mata pagi-pagi buta. Well, hidup menganggur ni kalau matahari tak terpacak atas kepala jangan harap aku nak sedar. Mana taknye, lepas Subuh baru tarik selimut, maknanya nak dekat Zohor la baru bangun kan?


Ehh, lari topik.


Mak buat muka comel, jadi aku dengan comelnya setuju nak teman mak. Plus, adik aku yang kecik tu menari. Dia tu sangat mewarisi bakat Alongnya ! Dulu masa pra memang cikgu train menari just for fun. Bila dia darjah 1 cikgu tetap panggil dia menari walhal kawan-kawan masa dia pra dulu cikgu tak panggil dah. Now dia dah darjah 3 still menari lagi. Dia masuk team kebudayaan sekolah yang mana dia sorang je perempuan darjah 3. Dah banyak pertandingan dia masuk, yang menang pon ade. Kalau ade event kat sini mostly panggil team sekolah diorang menari.


See, mengarut lagi. Takde kaitan dengan tajuk.


Aku…

Cinta pertama.

Assalamualaikum. Ahaksss.




Zaman belasan tahun aku ( atau mungkin kita ) amat menyeronokkan, terutama sekali di awal belasan tahun. Masa tu apa yang aku tahu bangun tidur, pergi sekolah, chill dengan kengkawan, lepak library, balik rumah, online Myspace and Tagged, makan, tidur dan begitulah putarannya. Di awal usia 13 tahun, aku belum kenal apa itu cinta walaupun rakan seusia aku sudah. So advance.

Tapi aku ada crush masa umur 12 tahun, tak tahulah dia sedar ke tak kewujudan aku. Maklumlah, aku bukan budak panas kat sekolah, comot je. Dia pulak comel, senyum nampak lesung pipit, gigi taring, manis sangat. Kami classmates dan stay hostel sama-sama. So aku memang ada banyak masa untuk usha dia kat sekolah. Cuma aku tak berani, fear of rejection. Dia ramai secret admirer. Aku tahu tu sebab member aku sendiri minat dia, Lepas UPSR kami pisah camtu je, dia pindah Jerantut rasanya -,-

Masuk alam sekolah menengah, mula rambang mata memandang para abang senior. Ada la jugak tersangkut hati de…

Me in bad conditions.

Assalamualaikum. Heyy peeps !


Sejujurnya, aku sangat lemah tak berdaya. Demam, flu, sakit tekak, batuk, bibir kering, ulser dan sakit dada. Walaupun badan aku besar, tapi tetap tak mampu untuk menampung pemburuan penyakit yang sekaligus ni. Ade yang prihatin suruh aku makan ubat dan pergi klinik jumpa doktor tapi aku ni tersangatlah takut and fobia dengar apa-apa yang berkaitan dengan hospital or klinik.


Kesakitan yang aku alami ni mungkin ade kaitan dengan sakit aku dulu. Sejarah berulang, perhaps. Tapi dulu rajin makan ubat, so sakit tu go away. Hilang sakit tu, timbul pulak sakit hati yang berpanjangan. Haha. Memang hidup dan sakit tu tak boleh dipisahkan ye ?



Rentetan 2012.

Ehemm, Hai, Assalamualaikum ! Happy New Year Peeps.


Seriously terketar-ketar tangan aku bila jari mula menekan Create a New Post. Mana taknya, last post aku bulan 8 hari tu.  By the way, am I too late nak wish Happy New Year ? Hahaha. Last year was a tough year I thought. Aku tak sangka banyak sangat peristiwa yang menimpa aku. So hari ni aku nak buat rentetan kisah hidup aku tahun 2012.


Februari 2012.
Hubungan yang baru menjangkau usia 1 tahun 4 bulan akhirnya terlerai. Aku terpaksa akur, Ashraf Hakim tinggalkan aku demi perempuan lain. Sedih tak terkata, pilu dalam dada. Aku merayu, tapi dia tak peduli. Dia tetap pergi bersama perempuan tu. Lama jugak aku ambil masa untuk terima hakikat. Berkat semangat dari parents and kawan-kawan, akhirnya aku move on. Yaa, aku takkan menoleh lagi.


Mac 2012.
Seorang lelaki berusia 23 tahun, Azim, datang bagi nasihat dekat aku. Well, berlaku sedikit pergaduhan between aku dan kekasih baru ex aku. Mungkin ramai yang tahu tentang ni. So Azim nasihat su…